Menü

Kore DiziJapon DiziKendi KalemimdenKitap Yorumu Melankolik Masallar Mim Kore FilmJapon FilmKendi SesimdenAnime Günlük Mevzular Johnny Deep

Translate

26 Şubat 2016 Cuma

Mezarlık Kitabı - Neil Gaiman




Uyu benim küçük yavrum
Uyanana kadar uyu
Büyüdüğünde göreceksin bütün dünyayı
Şayet yanılmıyorsam tabi

Bir sevgiliyi öp
Biraz dans et
Keşfet ismini
Ve gömülü hazineyi

Yüzleş hayatınla
Acıyla, mutluluklarıyla
Gidilmedik yol bırakma geriye. 


Neil Gaiman'ın bol ödüllü kitabı, 2 yaşındaki oğlunu mezarlığın yanında bisiklete binerken görüp aklına düşen ve yazması yaklaşık 20 yılını alan fantastik bir dünyayı anlatıyor.

284 sayfa olan kitap 8 bölümden oluşuyor. Bölümler birbirinden tamamen ayrı olmasa da her bir bölüm farklı bir hikaye gibi işlenmiş ve benim en sevdiğim, 5. bölüm: Ölülerin Dansı. Kitabın konusunu ve bunun işlenişini gerçekten çok beğendim ve içindeki çizimler de kitaba ayrı bir güzellik vermiş.


Konusuna geçersek,

Jack denen adam bir evde yaşayan anne, baba ve büyük çocuğu öldürüp sıra minik oğlana geldiğinde onun ortada olmadığını fark eder. Tüm aramalarına rağmen henüz yeni yürümeye başlayan bebeği bulamaz.

Arayışları onu tepedeki mezarlığın kilitli kapısının önüne kadar götürür, çocuk orada olmasına oradadır ancak bebeğin tehlikede olduğunu anlayan ölüler onu korumaya ve ona sahip çıkmaya karar verirler.


Hayattayken hiç çocuğu olmamış Owens çifti, onun anne-babası olmaya talip olur. Ancak bu o kadar kolay değildir, çocuğun bazı ihtiyaçları vardır ve ölüler bunları karşılayacak durumda değillerdir.

Bunun üzerine ne ölü ne canlı olan Silas, onun koruyuculuğunu üstlenir. Nobody adı verilen çocuğa mezarlık özgürlüğü de verilir ve Bod ölülerin yapabildiği birçok şeyi yapar hale gelir.

"Kendisinden başka hiç kimseye benzemiyor." dedi Bayan Owens kesin bir şekilde. 
"Hiç kimseye benzemiyor. Öyleyse ismi Nobody olsun." dedi Silas. "Nobody Owens."


Böylece Bod'un mezarlık hayatı da başlamış olur. Bod her bölümde biraz daha büyür ve her bölümde onun farklı bir macerasına tanık oluruz. Sonunda Jack denen adam yeniden Bod'un izini bulur ve Bod ölülerin de yardımıyla ondan sonsuza dek kurtulur.


Ancak Bod artık yeterince büyümüştür ve her insanın yaşaması gereken bir hayatı vardır. Bod'da bunca yıl yaşadığı mezarlıktan çıkar ve bu yeni hayatına adım atar.


"Nihayet mezarlığa dönmeden ya da Kır Atlı Hanım'la onun büyük kır atını sürmeden önce, edinilecek yeni arkadaşlar, yeniden keşfedilecek eski arkadaşlar, yapılacak hatalar ve yürünecek pek çok yol vardı.
Ama şimdi ile o zaman arasında Hayat vardı ve Bod gözleri ve yüreği apaçık ona doğru yürüyordu."



Puanım: 





52 yorum:

  1. Yakın zamanda hatta dün bir arkadaş ta yapmıştı bu kitabın yorumunu. İsmi çok ürkütücü geldi bana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsimi öyle geliyor gerçekten ama kitap ürkütücü değil kesinlikle o kadar ki yazarın çocuk kitapları arasında yer alıyor.

      Sil
  2. Bu kitaba ben de başlamıştım ve sevmiştim okuduğum yere kadar. Kütüphaneden aldığım için geri vermem gerekti. Kitabı bulduğumda okuyacağım henüz bulamadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Umarım devam edersin çok severek okudum ben de. Özellikle bölüm bölüm hikaye gibi olmasını çok sevdim.

      Sil
  3. Kitabın ismini görünce "Hayatta okumam" demiştim. Ama büyük söylemişim:) konusunu okuyunca (çok da yerinde anlatmışsın, tam gerektiği kadar uzunlukta, gereksiz detay yok, merakımızı yerinde tutacak kadar kısa ama ana konuyu, özünü de es geçmemişsin yani ne anlatıyor kitap gayet güzel anlıyor insan) daha okumadan jack'ten nefret nefret nefret ettim.. sanırım herkes etmiştir...bunun harika filmi de olur...(belki vardır)
    çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çizgi roman şeklinde var ama filmi ya da animasyonu henüz yok sanıyorum. Aslında çok şey yazılabilir kitapla ilgili ama böyle anlatım da heyecanı kaçsın istemedim ve beğendiğine de sevindim canım. :)

      Sil
  4. Zevklerimiz çok mu uyuşuyor acaba? Çünkü yayınladığın kitapların çoğunu bende severek okudum. Mezarlık Kitabı'da daha önce okuduğum kitapların arasında yorum için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Buna çok sevindim gerçekten. Şu aralar sadece kitap okuyorum, bir ara yazmıştım ben de beyni bölme olayı yok diye :D Ne yapıyorsam sadece onu yapıyorum bir ara sadece Kore dizisi izliyordum, sonra sırf anime izledim şimdi ise sadece kitap okuyorum :D
      Önerin olursa çok sevinirim.

      Sil
  5. Adını duyunca bir destur dedim ;) ama yorumları oluyunca merak etmedim değil . Şimdiki ruh halimle okur muyum bilemem ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) İsmiyle bir ön yargı mı oluşturuyor ne? Sanırım kapağı da pek iç açıcı değil :) Ama Coraline isimli kitabı animasyon filme çevrilmişti yani yazar gerçekten iyi ve bu kitap yanlış hatırlamıyorsam 6 önemli ödül almış. Eğer bir gün eline geçerse okumanı tavsiye ederim.

      Sil
  6. Korku filmlerini çok severim aslında ama kitabın adı bana bile ürkütücü geldi :))
    Yalnız anlatımına bakılırsa oldukça sürükleyici bir kitap, yorum için teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok sevdim gerçekten adı dışında ürkütücü hiçbir şey yok aslında kitapta. Ben de korku filmlerini çok severim bu arada :) ve her zaman gelirim tabi ki.

      Sil
  7. Yine ilginç yine ilgi çekici ve farklı bir paylaşım. Ben bu kitabı okurmuyum? çok sanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Belki bir şans verirsen çok seversin canım.

      Sil
  8. Dream! dün poşet de gördüm bu kitabı benn, kitp kapağından puan kırmış 4,95 vermiş :)))
    Gıybetlerle geldim :)) Kitap anlatımlarını güzel yapıyorsunuz yaa ben pek bi kıskanmaya başladım sizleri :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç yapmazlar güzelim orijinal kapakları bırakıp hep kendi saçma sapan kapaklarını tasarlayıp basarlar yabancı kitapları. Bu sefer sanki çok güzelmiş gibi orijinal kapakla çıkmış :D Ne olduğu da belli değil üzerindeki. Ben de az önce gördüm Poşet'in yaptığını pişti olduk :D

      Sil
  9. yalniz blogun stili de pek uymus kapaga ;) ne kadar ilginc bir blogun var sanki gizemli bir köşk gibi merak ediyor insan :)
    cok guzel yorumlamissin cnm. sondaki puan seyine cok guldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D :D Seviyorum Jack'i. Beğendiğine çok sevindim canım, blog biraz farklı geliyor daha doğrusu göz yorduğunu söylüyorlar ama seviyorum yine de ben :D

      Sil
    2. Ben de ne kadar uyumlu olduğunu düşünmüştüm görür görmez :)

      Sil
    3. :) Beğendiğine çok çok sevindim canım, teşekkürler.

      Sil
  10. Baya ilgiyle okudum yazını. Farklı bir kitapmış elimde olsa da okusam hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okuma imkanı bulursun canım gerçekten güzel ve değişik bir kitap :)

      Sil
  11. Yazarın ilk ve tek okuduğum kitabı, diğer eserlerini de almak istiyorum :)) Okuduğum dönem -sanırım 4-5 yıl önce- çok beğenmiştim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okuduğum tek kitabı sadece Coraline'nin animasyon filmini izlemiştim. O da güzeldi.

      Sil
  12. çok güzel bi yazı hazırlamışsın, zevklerimiz çok uyuşmakta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok mutlu oldum canım teşekkür ederim çok.

      Sil
  13. Gece gece görmeseymişim iyiymiş Dream ;.( Ah ben ne yapacağım bu duygusallığı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. at şu duygusallığı, geril biraz :)))

      Sil
    2. :D hehe doğru diyorsun Korem. Aslında kitap germiyor da :D

      Sil
  14. Okunmayı bekleyen kitaplarımdan biri kendisi... Ama farklı hikayelerden oluştuğunu bilmiyordum bak, sayende öğrenmiş oldum ve daha da ilgimi çekti :D Umarım okuyabilirim yakın zamanda, eline sağlık :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tam olarak farklı hikayeler değil, kahramanlar aynı ancak her bölümde farklı bir olay anlatıyor bu yüzden farklı hikayeler anlatılıyor gibi demiştim ben. Umarım okursun canım, bakalım beğenecek misin :)

      Sil
  15. Blogunuza bayıldım farklı ve ❤kitaplar❤ büyük ilgi alanlarımdan biri. Anlatımınızda çok güzel mezarlık kitabını okumak için heveslendim bak :)
    Bende yeni bloguma beklerim birhanimeligunlugu.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sefalar getirdiniz, blogumu beğendiğinize çok sevindim tabi ki uğrayacağım.

      Sil
  16. Farklı bir kitap. Yakında filmi çıkar. Konusu yam sinemaya uyarlanacak türden. Nasıl çocuk kitapları arasında onu anlamadım ama. Buna okuyup k arar vermem lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocuk kitapları arasında geçiyor hatta içindeki çizimler 2 farklı şekilde yapılmış biri büyükler diğeri küçükleri için. İçinde korkutucu bir şey olmasa da pek çocuk kitabı diyemeyeceğim ben de :)

      Sil
  17. Temayla kitabin ismi birlesince gercekten sanki filmmis de izliyomusum gibi oldu okunacaklara ekledim;)

    YanıtlaSil
  18. yaa o ninniyi ben de çok sevmiştimm! bu arada seçtiğin resimlere de bayılldımm eline sağlık :) ölülerin dansını ben de çok sevmiştimm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi en sevdiğim bölüm oldu. Çok etkileyiciydi bence :) Ninni gerçekten çok güzel bence de :D

      Sil
  19. Neil Geiman'ın hangi kitabı kötü oldu ki? ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben sadece 2 tanesini okudum ama eminim ki hepsi güzeldir :)

      Sil
  20. Dream okurken bile senin yazını öyle heyecanlandım ki benim bunu hemen almam bu tarz gerçekten çok seviyorum :)) çocuğa verilen özellikleri mezarlıktan çıkışını çok merak ettim. Bu arada ilk başta biraz tırmadım değil ^.^

    Dip Not: Senin yazılarını okurken bu kız azcık daha yazsa diyorum satırlar mı kısa yoksa ben mı hızlı okuyorum ınlamadım ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl mutlu oldum anlatamam canım, gerçekten çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince karalıyorum bir şeyler :) Kitaba gelirsek ben çok beğendim sanıyorum ki sen de beğenirsin, umarım en kısa zamanda okursun canım :) tekrar ve tekrar teşekkür ederim.

      Sil
    2. akşam kitap okurken aklıma gene geldi zaten merak ettirdin beni :) listenin en başında okuduktan sonra yorumumu bende blog da paylaşırım ;)

      Sil
    3. Haydi bakalım sen beğenecek misin? Yorumunu merakla bekleyeceğim.

      Sil
  21. Yeni davet alıp katıldığım toplulukta teşekkür babında gezerken baktım Dream kızımın paylaşımı...Ben en azından bilgisayarda kitap özetleri okuyor, ya böyle tanıtımlara bakıp ilgimi çeken tarz olunca hemen kitap listeme alıyorum.Vertigo hastalığımdan dolayı doktorum saat sınırı koydu. Çok nefis bir tanıtımdı Dream. Sizler bana öyle çok şeyler kattınız ki hepinize teşekkür ediyorum. Sevgiler canım. Ece ablan:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım geçmişler olsun annemde var benim de vertigo çok fena bir şey gerçekten Allah şifa versin en kısa sürede. Beğendiğine sevindim ben çok severek okudum umarım sen de okursan beğenirsin. Benden de kocaman sevgiler.

      Sil
  22. Teşekkürler Dream canım.Anneciğine de geçmiş olsun.Kendinize iyi bakın canım.Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ablacım, sen de kendine çok iyi bak.

      Sil
  23. Okumaya başladım canım, sağol.Unutmuşum yazmayı :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım : Merve Canbaz