Menü

Kore DiziJapon DiziKendi KalemimdenKitap Yorumu Melankolik Masallar Mim Kore FilmJapon FilmKendi SesimdenAnime Günlük Mevzular Johnny Deep

Translate

19 Şubat 2016 Cuma

YABAN - Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU




Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun önemli yapıtlarından biri olan Yaban, savaş döneminde yaşananları, insanların ruh hallerini ve bilgisizlik yüzünden düştükleri durumları gözler önüne seriyor.

Cihan Harbinden bir kolunu kaybederek sağ çıkan, yedek subay Ahmet Celal'in hikayesidir Yaban. Ahmet Celal, bir paşanın oğluyken savaş sonrasında bir bekleyeni kalmayınca asker arkadaşı Mehmet Ali'nin ardına düşüp onun köyünde yaşamaya başlar.

Ancak köylüler; şehirden gelmiş, özü sözü kendilerine benzemeyen, bilgili ve tek kollu bu garip adamı aralarına almaz ve ona "Yaban" derler.

Eskişehir yakınlarındaki bu köyle yaşamını sürdürmeye çalışan Ahmet Celal, köylülerin cahilliklerine ve bilgisizlikleri sonucu çeşitli hurafelerle kandırılmalarına dayanamaz, onlara elinden geldiğince doğruları açıklamaya çalışır. Fakat köylülerden haklarını koruduğu için saygı görmek  şöyle dursun daha da dışlanır.

Bir süre sonra yalnızlık zamanlarında yaptığı yürüyüşler sırasında civar köylerden Emine adında bir kızı görüp sever ama bu ceylan gibi kız da ona "Yaban" der ve ondan kaçar. Bir de üstüne üstlük Emine, Ahmet Celal'in asker arkadaşının çirkin kardeşi İsmail ile evlenir. 

Bu olay karşısında daha da yalnızlaşan ve içine kapanan Ahmet Celal'in yaşadığı kötü olaylar bununla da sınırlı kalmayacaktır ne yazık ki.

Düşman askerlerinin işgaline uğrayan köyde, askerler zulümlerini iyice arttırmaya başlar. Önceleri sadece yiyeceklere uzanan eller, yavaş yavaş köydeki kadın ve kızlara uzanmaya başlayınca Ahmet Celal buna daha fazla dayanamaz.

Emine'yi de yanına alıp kaçmak ister ancak bu kaçış sırasında Emine vurulur. Ahmet Celal'in de onu ve tüm yaşadıklarını yazdığı defterini ardında bırakıp gitmekten başka çaresi kalmaz.

Çok sürükleyici bir kurgusu olmasa da okunması gereken klasiklerimizden olduğunu düşünüyorum. Şimdiden keyifli okumalar. :)

Puanım:





46 yorum:

  1. Merhaba Dream,bilgisayarımın başına geçtim ve senin paylaşımını gördüm.Yaban romanını ne güzel özetlemişsin.Sağol canım.Güzel bir hafta sonu dilerim .Sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece ablacım uzun zaman önce okumuştum geçenlerde öğrencilere perfomans ödevi vermek için yine okudum :) Çok güzel bir roman gerçekten, senin de hafta sonun çok mutlu geçsin. :)

      Sil
  2. Lisede okumuştum bu kitabi. Yaban in garip haline çok üzülmüştüm...olunması gereken bir turk klasiği paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İlk bende lisede okudum sanırım ve haklısın Ahmet Celal gibi hiç tanımadığın bir yerde ve hiç tanımadığın insanlarla yaşamak çok zor.

      Sil
  3. pek güzel anlatmışsın ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Çok severim, hani kutsanmış cehalet diyorlar ya, şimdi de o haldeyiz, cahiller bir araya gelince, bilgili, kültürlü, entellektüel insanları dışlarlar, kendi akılları hepsinden üstündür!!! Ben bunu birebir oturduğum apartmanda yaşadım inanır mısın? Okuması yazması olmayan (olmadığını kendisi söylemişti yoksa nereden bileceğim?)tipler bana kedilere su, mama veriyorum diye 'yaban' gibi baktılar:) zamanla düşman oldu bir, ikisi. Taşınmayı düşünüyorum o kadar bıktırdılar! Bir ülkede cehalet, bilginin üstündeyse, cahiller yönetirse o ülke çöker...
    Çok teşekkürler çok önemli bir konudur bu romanın anlattıkları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, körler sağırlar birbirini pek güzel ağırlar :D Çok seviyorum bu romanı bende Türk klasikleri başka gerçekten.

      Sil
  5. Yeni kitap önerisi geldiyse alırız bir dal :) Anlatımını çok seviyorum, bide şu puanım olayı güzel olmuş ;)

    Gözde'nin Blog Günlüğü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Beğenmene çok sevindim Gözdecim. Bir şeyler yazmaya çalışıyorum işte :)

      Sil
  6. Kalemine sağlık. Bir türlü okuyayamadim yaza bıraktım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun canım yaza okursun sen de, bazen araya başka kitaplar giriyor ya da başka uğraşlar :)

      Sil
  7. Lisedeyken okumuştum, paylaşımınızı görünce hatırladım . Pek güzel özetlemişsiniz elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Beğendiğine çok sevindim canım çok teşekkürler.

      Sil
  8. Emine de ona "yaban" der ve kaçar. Bir de üstüne üstlük İsmail'le evlenir. Emine evlenir yazarsan sanki daha iyi olur çünkü orayı okuyunca hönk diye bir durdum ve nasıl yani deyip ikinciye okudum.:)))
    Cahil insanlarla yaşamak gerçekten zor bir türlü ortak bir noktada buluşamazsın çünkü at gözlükleri vardır ve sadece sadece önlerini görürler. Konusu ilgimi çekti bu sebeple.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Ahmet Celal ve İsmail evlenir yazmışım gibi mi olmuş? Düzeltirim canım teşekkür ederim söylediğin için. Gerçekten güzel bir konusu var insan okurken sinir oluyor gerçi bu denli cahilliğe. Umarım sen de beğenirsin.

      Sil
  9. Nostalji gibi oldu Dream! Kalemine sağlık ki, kaç yıl önce okumuştum hee :) güzel anlatmışsın, klasiklerden okunmalı bence de;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet araya girsin böyle nostaljiler. Performans ödevleri sağ olsun :D

      Sil
  10. Lisedeyken "zorunlu okunacaklar" listemiz vardı, onun sayesinde okumuştum bu kitabı. Tek problemi kapak tasarımı, bunun dışında güzel bir kitap. Okunması gerektiğini düşünüyorum bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapar bence de çok kötü yani böyle yazarın resmi olan kapakları sevmiyorum ben de. Ama kitap gerçekten çok güzel. Teşekkürler canım :)

      Sil
  11. Mart ayı için okumayı tasarladığım yerli klasik kendisi :D Yorumunu okuyunca daha çok heveslendim,klasikler konusunda annem haricinde beni motive eden kimse yok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok severim klasikleri aslında daha çok Tanzimat ve Serveti Fünun romanlarını seviyorum :))) Ama hepsi ayrı güzel tabi ki umarım sen de zevk alırsın canım.

      Sil
  12. çok güzel anlatmışsın, bende zamanında severek okumuştum, o günlerime döndüm resmen :) emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim canım beğendiğine sevindim. İnsan eskileri hatırlayınca mutlu oluyor :)

      Sil
  13. Ben nedense Türk Klasikleri okumaya bayılıyorum. Bunu da okumuştum. Çok net ve güzel bir şekilde ifade etmişsin Dream :) Eline, koluna sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel çoğu kişi Türk klasiklerini pek sevmiyor aslında ne kadar güzel kelimeler, duygular var içinde. Beğendiğine çok çok sevindim canım. :)

      Sil
  14. Lisede ödev olarak okumuş, çok sevmiştim. Tekrar okuma isteği içimde uyandı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehe ben de ödev verdim işte. Sinir edebiyat öğretmenleri :D

      Sil
    2. Deme öyle Dream, ben edebiyatçılarımı hep sevmiştim, hala zaman zaman mesajlaşırız :D Sadece Türkçecime biraz sinir olurdum :D

      Sil
    3. :D :D Ben pek sevmezdim açıkçası. Eee ne demişler sevmediğin ot yanında bitermiş :D

      Sil
  15. Klasiklerimizi okumayı çok seviyorum.Özellikle şu dönemde tarihe olan ilgim tavan yapmış durumdayken bir an önce okumak istediğim bi kitap.Elimde var ama zaman yok ki sıra gelmiyor bir türlü.

    Ama tekrar hatırlattın :) teşekkürleer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Umarım en kısa zamanda okuyabilirsin gerçekten insanı içine çekiyor zaten başlayınca. Tarihi romanları ben de çok seviyorum bu arada :)

      Sil
  16. Kitabı biliyordum fakat konusunu bilmiyordum, dikkatimi çekti. Belki bi ara alır da okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okuyabilirsin Sodacım bakalım beğenecek misin :)

      Sil
  17. Yıllar önce okumuştum,sayende tekrar hatırladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim buna vesile olduğuma canım :)

      Sil
  18. Bu kitap Kerem'e hediye edilmişti , ben aldım okunacaklarım arasına ve hala okumadım, yorumundan sonra öne almam gerektiğini hatırladım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir klasik gerçekten. O zamanlardaki durum çok güzel kaleme alınmış. Umarım sen de beğenirsin.

      Sil
  19. Bu roman bende de mevcut.İnşallah okuyacağım.Konusu güzelmiş,sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Lisede okumuştum bu romanı Edebiyat hocamızın diretmelerinden dolayı ben o sırf okumak için başlamıştım ama sonrasında beğenerek zevkle okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, okulda okutulunca hep zorla başlıyor insan ama beğenmene sevindim gerçekten.

      Sil
  21. Okunması gereken bir kitap :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım çok güzel bir klasik. Teşekkürler :)

      Sil
  22. ay iki aklıma getirdin ilkokulda okumuştum bi daha okuycam unuttum çünküülüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haydi bakalım sana kolay gelsin o zaman :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım : Merve Canbaz