Menü

Kore DiziJapon DiziKendi KalemimdenKitap Yorumu Melankolik Masallar Mim Kore FilmJapon FilmKendi SesimdenAnime Günlük Mevzular Johnny Deep

Translate

8 Ocak 2016 Cuma

Unutulmaz Türk Filmleri -- AĞIR ROMAN



"Savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif öfkeye; zaman ki sana hasta olmuş, 
incelikli haytasın!
Nüksederken mahallenin maşallahı- eyvallahı,
güzelleş be oğlum!
Şimdilik ölümüne kadar hayattasın.
Şimdilik, ölümüne kadar hayattasın..."


Dün bilmem kaçıncı kez Ağır Roman'ı izlediğimde, beni çok etkileyen ve izlenmesi gerektiğini düşündüğüm Türk filmlerini paylaşmak istedim. 

Ve ilk sırayı da tabi ki... Gönlümün birincisine verdim :)

Her izlediğimde sanki ilkmiş gibi hissettiren filmlerden bir tanesi Ağır Roman. İnsan daha ne olduğunu anlamadan etkisi altına girip, dalıveriyor Kolera'nın cehennemine. 

Diğerleriyle -hayat kadınları, esrarkeşler, eşcinseller, tinerciler, hırsızlar, gafticiler...- dolu Tayyare Sokak'ta yaşananlar içine işliyor insanın. 

Hiç boş tip yok, her bir karakterin kendine özel dünyası ve kapladığı bir alan var filmde bu da hepsini ayrı ayrı değerli kılıyor.

Özellikle Okan Bayülgen, Salih karakterini çok iyi canlandırmış zaten bu adamın tüm filmlerini seviyorum ben :) Ayrıca Aysel Gürel, Müjde Ar ve Mehtap Ar'ı da aynı filmde görmek güzeldi.

Kasvetli, ağır yapısı, mükemmel replikleri, sahnelerle uyumlu iç acıtan müzikleri... daha ne söylenebilir ki? Kesinlikle izlenmeli.

Bu arada, yönetmenliğini Mustafa Altıoklar'ın yaptığı 1996 yapımı film, Metin Kaçan'ın aynı adlı romanından uyarlanmış.

O bin tılsımlı anın çarşafından ağır ağır geçirirken hayatını,
bilemezdi üç tekerlekli bisikletin karanlığa takla atacağını...
Salih, Kolera'nın hatrı sayılan berberi Ali'nın en küçük oğludur ve araba tamiri yapar.

Babasının Rum hatun Eleni'yle ilişkisi vardır ve daha fazla bu hayata dayanamayan annesi sonunda aklını kaçırdığında babası annesini de alıp Kolera'dan taşınacaktır.

Abisi bile Kolera'dan kurtulmak isterken Salih, burasının tüm hayatı olduğunu söyler. En yakın arkadaşı Orhan'sa eşcinseldir ve Salih'e aşıktır. (Küçük İskender amaaan ammaann ona gif koymayacağım) 
"Kulağınızı iyi açın ve beni iyi dinleyin leylekler. Ben ki profesör Gaftici Fethi olarak Kolera Açıkhava Üniversitesinin seksoloji profesörüyüm. Bugün sizlere manitalar hakkında çok önemli tüyolar vereceğim. Beni dikkatle dinleyin. Efendim, manita "Seni seviyorum, evlenelim."ayakları yaparsa, önce yüz mumluk ampule yarım metre mesafeden bakın, sonra gözlerinizi ampulden ayırıp manitanın gözlerinin içine dikin. Eğer hala cıvırın gözlerini görüyorsanız onunla hemen evlenin."
Orhan ve Gaftici Fethi(sürekli zır zop işlerle uğraşıp insanları dolandırmaya çalışan biri) oynaştayken :p bir yangın çıkar ikisi de zor kurtulur. Orhan'ın yanıkları vardır ama Fethi'nin beyninde hasar oluşur.

Ört, cebine koy...
Mahallenin koruyuculuğunu üstlenen ve sevilen kabadayı Arap Sado, kötü niyetli Reis'in hain saldırısıyla ölünce, Salih onun yerine geçer fakat pek tecrübesi yoktur.


Bu sırada babasının evine kiracı olarak gelen hayat kadını Tina'ya aşık olur. 

Madde mi ağır yoksa mana mı?
Hem de daha ilk görüşte :)


Salih: Nasıl söyleyeyim, bilmiyorum. Tapıyorum sana... hastayım.
Tina: Geçmiş olsun :)
Hem de nasıl fena :))


Ki aynen şöyle diyor bir mahalle hatununa;

Hatun: Vay hızlı bitirim vay... ne iş?
Salih: Ulan, ruhum çalkalanıyo, duygularım birbirine vuruyo be.
Hatun: Aşk mevzusu mu?
Salih: Falan gibi..
Hatun: Kus ulan hikayeyi.
Salih: Ölümüne tav oldum kevaşeye...
Hatun: Değer mi lan bir o.. ya. değer mi?

Salih aşk meşk işleriyle uğraşadursun, Sado'nun ölümüyle savunmasız kalan mahalleyi Reis haraca bağlar ve kendisiyle beraber olması için Tina'yı zorlar.




Fakat Tina tabi ki Salih'le birlikte olur ve Salih istediği için işi bırakır ama para olmadığından bir süre sonra yeniden başlar.

Mahallede garip cinayetler işlenir ve sonunda katili Salih yakalar. Kolera Canavarı börekçiden başkası değildir...

Reis, tüm mahalleye korku salmıştır, hatta onlardan birinin intiharına bile sebep olur..
Tıbı'nın...

Bir çift kanattınız hüznün rüzgarında dağılıp gitti melekleriniz,
beyazın öte dağlarında.
Ağlasın arkanızdan, bir ağızdan, tüm dehşetiyle Kolera
Tıbı, sen harbi hayalet, sağlam gariban
ruhuna el-fatiha..."
Zavallı Tıbıcığın çok sevdiği atı Şermin'den başka, ahır olarak kullandığı küçücük bir yeri vardır ve Reis bu yeri ister. Tıbı karşı çıkınca ona ve atına çok kötü davranır ve Tıbı hem atını hem de kendini öldürür.
Zarlar düşeş gelseydi, belki de her şey başka türlü gerçekleşecekti...

Tina işi bıraktığında, ona aşık olan ve onun üzerinden para kazanan Nihat'ın işleri bozulur. Reis'in de gazıyla Tina'nın yüzünü çizer, Salih de onu öldürüp firar eder.

Salih, ortalıkta olmadığından polisler babası Ali'yi alıp işkence yaparlar. Salih, ortaya çıktığında da onu yakalarlar.

Nihat, Salih'le boğuşurken düğmesini koparmıştır ve düğme Reis'in elindedir. Tina'yla Salih'in kurtulması için bir anlaşma yapar.
Ve tabi bundan Salih'in haberi yoktur.

Her hayatın bir ağırlığı var koçum, seninki kaça tartıyor?
Salih çıktığında Tina'nın yatağında Reis'i görür ve bileklerini keserek kendini öldürür. Buna dayanamayan Tina'da Salih'in elindeki tiner şişesini alıp hem Reis'i hem de kendini öldürür.
Tina: Hep mi kötüler kazanacak?
Reis: eee hayat...
Tina: Bu sefer kaybettin... hep-yek...

Filmin harika replikleri vardı yazmadıklarım da var tabi ama bunu paylaşmadan yapamayacağım. :))

Tina: Kim bu?
Salih: Bu mu? Bu Brütüs.
Tina: Yakışıklı adammış doğrusu.
Salih:Sahte delikanlı.
Tina:Yani?
Salih: Yanlış yapmış.
Tina: Kime?
Salih: Sezar'a İmparator! Güzel bir abimizdi.

Ağır Roman'da kullanılan tüm müzikler güzeldi... de... "Ağla Sevdam" bir ayrı be kardeşim :)

Buyurun buradan...


Söylememe gerek var mı bilmiyorum ama puanım:



Ben kaçtım.. İyi seyirler ^_^

28 yorum:

  1. Ben de hatırladım güzel bir filmdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim, ara ara izlerim hala :) Fazla karanlık ve kapalı gibi ama onun o havasını seviyorum ben de.

      Sil
  2. Aa, Dreamella cım bu paylaşımın panele düşmemiş, iyi ki, ana sayfaya tıkladım kontrol etmek için...romanını okumadım, filmini de izlemedim nasıl desem benim tercih etmediğim tarzlar....biraz da Okan Bayülgen'e gıcığım belki ondan:)) ama çok güzel, detaylı anlatmışsın ...Sezar'ın hakkı Sezar'a yani:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa neden acaba görünmüyor? Ne yapalım göründüğü kadar. Ben'de Okan'ı sevmezdim bu filmde izleyene kadar, ciddi başka biri gibi burada. Çok etkilendiğim ve sevdiğim filmlerden. Bir izle derim ben yine de, Kolera'nın havası sarıver,yor insanı zaten bir bakıyorsun bitmiş bile :D
      Beğendiğine çook sevindim.

      Sil
  3. Aman da aman benim Dream!cim nostalji esinsiti ile gelmiş, yumuşak yumuşak :)
    Kıııııııızzz sinsirella seni yılın bombelerini kaçırdın, kaybolup durma heee, küscez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azcık nostaljik olsun dedim. Bombeleri kaçırdım gerçekten ya... ama çok kıskandım bak yine söylüyorum şu bloglarınıza nazar duası okuyun dağınıkla :D ne o tasarımlar öyle!! Geldim artık bu bilgisayar da elimde kalmazsa buradayım :)

      Sil
    2. Dağınık!ın tasarımı daha hazırlanıyor, yapım aşamasında isteklerini duydukça kendimden çok onunkini merak ediyorum Dream! İkimize çıkmasına ayrı şok oldu, bahtsız bedeviler olarak şeytanın bacağını kırdık, yılın bombesi oldu :) O gün sabah şaşkaloz gibiydim, Dağınık! ful mesaj kalk kalk Riv! neler yazmış kalk kalk çekilişi kazanmışız diye, sürekli dürtmeler, üstüne bir de platin oldum, arkasından reklam geldi Dağınık ile bana, 2016'ya iyi girdik şükür :)

      Sil
    3. sana 2016 bombelerle gelmiş gerçekten :D Dağınık da iyi başlamış bende tık yok henüz hehe :D ee ne diyim darısı başıma en kısa zamanda o zaman. Platin olmana da ayrıca çok çok sevindim yazarcafe'yi çok merak ediyorum ben de umarım bir gün nasip olur da görürüm :D

      Sil
    4. olur olur neden olmasın ki :)
      Ben pek farkına varamadım daha arada yazı gönderiyorum ama yemek tariflerim daha çok tıklanıyor :) Trafik iyi, ordan da baya bloga gelen oluyor hani gfc olarak olmasa da bloga ziyaret falan :) Vardır belki faydası da daha pek bilmiyorum, amatörüm, siteye yoğunlaşmak istiyorum onu bile yapamadım hala, filmlerin bir kısmını girdim daha :)
      Dağınık! paso senin tasarımı söyleyip duruyor, Riv! de yazmıştım gerçi ama görmediysen, Dream!in kuru kafaları iyi, turuncu yazılar falan iyi, gözü seninkinde biraz :)

      Sil
    5. :D hehe görmedim ama beğendiğine çok sevindim ben de acaba çok mu göz yoruyor diyordum. Genel bloglar beyaz arka plan ya belki ondan benimki değişik gelmiştir ama ben de beyaz yapayım dedim denedim cık bana hiç uymadı :D ben de dört gözle bekliyorum onunkini bakalım neler çıkacak ortaya :D İyi canım iyi faydası vardır elbet olmaz mı, sitene yönlendirirsin işte blogdan :D

      Sil
    6. Bakalım artık zamanla neyi nasıl yönlendiricem edicem anlarım, zor yaa bu işler benim gibi üşengeç için :)
      Bende neden ise tasarım aşmasında arka plan beyaz olsun dedim direk :)

      Sil
    7. Benim bu kullandığım bloggerın klasik temalarından zaten öyle yetenek olmadığı için resim falan koyup biraz değiştirmeye çalıştım :) Bunu yaparken de azcık kopya çekeyim dedim ama dediğin gibi herkesin beyazdı ben de siyah olsun değişik olsun dedim :D
      Sen yaparsın ya tabi uğraş istiyor biraz ama olsun :D

      Sil
  4. O sigaranın dumanı hala boğazımı yakar. Filmin zamanın ötesini aşan ruhu, şu günde olduğu gibi ilerde de saracakmış gibi duruyor bizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o sahne :D
      Filmde o kadar çok sahne ve karakter var ki beni etkileyen. O sahne de unutulmazlar arasında tabi :) Sana kesinlikle katılıyorum, bundan yıllar sonra da izlediğimde aynı şekilde etkileneceğimi düşünüyorum ben de.

      Sil
  5. Geçen yıl izlediğim filmdi, lisede replikleri sınıfta dönerdi ama izlemek üniversitede kısmet oldu :D Replikleri gerçekten güzel ama ben filmi zor bitirdim. Kitabını da okuyacağım bir ara, kitabı seveceğim gibi hissediyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de henüz kitabını okumadım. Ciddi neden okumadım ki? Çünkü filmi çok seviyorum belki de en sevdiğim Türk filmi Ağır Roman'dır. Şu aralar pek bi boşum iyi oldu hemen alıp okuyayım. Eminim filmi kadar seveceğim.

      Sil
  6. izlemiştim güzel filmdi şarkıları da güzeldi ...güzel hazırlamışsın elline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkılar beni benden alıyor zaten. Bence de çok önemli filmlerin müzikleri bazen hiç uymuyor mesela filmle o zaman da insan filmin güzelliğini kaçırıyor bence. Ama bu film... o son sahnede "ağla sevdammmm" diye bir girişi var ki ne zaman izlesem tüylerim diken diken olur. Beğendiğine sevindim canım teşekkü
      r ederim :)

      Sil
  7. Ağır Roman filmini bizzat sinemada izlemiştim. Sonraki yıllarda tekrar izleme fırsatı bulduğum güzel ve ağır bir filmdi. Müzikleri, Okan Bayülgen'in delikanlı rolü aklımda yer edenlerden. Tekrar izlemeli.
    Fotoğraf altı replikler çok hoşama gitti. Çokta güzel yazmışsın Dream emeğine sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok sevdiğim filmlerden garip bir şekilde çok hem de. Ben filmleri 2.ye izlemeyi pek sevmem ama bu filmi kaç kere izledim bilemiyorum. Replikleri harika gerçekten, çekimler de süper ee zaten oyunculara diyecek laf yok. İzlemeyelim de ne yapalım :)

      Sil
  8. güzel bir film.. seninle anımsamak ne hoş oldu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine çok sevindim canım. Ben de çok çok seviyorum bu filmi :)

      Sil
  9. evet izlemiştim bende :) heytt be okan bak :D çok değişmiş

    YanıtlaSil
  10. yorumları okudum da; bir izlemeyen ben mi varım! diye tepki verip kendimi sandalye kapmaca da son kalan eleman gibi hissettim. :/
    bunu öne alacağım. kesin alacağım. hem senin o güzel anlatımın. hem de arkadaşların yorumlarının etkisi oldu. haylice bir merak ettim. üstüne geçen senede takıldığım bir dizi forumunda arkadaşın imzasında filmden repliği de görmem cabası olmuştu. o vakitte ilgimi çekmişti, ama bu kadar derin bir yer bırakacağını bilmediğimden hiç oralı olmamıştım. sadece, google'da aratmakla kalmıştım. yazık etmişim. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gerçekten etkilendiğim o boğuk havasından bir hayli zevk aldığım filmlerden biri. Bana göre kesinlikle izlenmesi gereken ve Türk sineması için önemli yapıtlardan ve gerçekten çok derin dediğin gibi. İnsan hangi karaktere üzülsün, hangisine kafa yorsun sapıtıyor resmen :) Her biri ayrı dram, bakalım sevecek misin, merak ettim ben de.

      Sil
  11. filmi yıılar önce bölük pörçük izlemiştim, romanını aldım, romandan sonra bi daha izlemeyi düşünüyorum ben de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben romanını okumadım henüz ama en kısa sürede okumak istiyorum. Bakalım sen beğenecek misin :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım : Merve Canbaz